Novosti, Uncategorized

Održan drugi dio Edukacije prve pomoći

U petak, 21. listopada 2022. u prostorijama DVD-a “Vodice“ održan je drugi dio radionice Edukacije prve pomoći u okviru provedbe projekta “ZAKLON, Zaštita od krize u lokalnim zajednicama“, UP.04.2.1.11.0411. Projekt za cilj ima ojačati kapacitet udruga na području lokalnog održivog razvoja i dobrog upravljanja s naglaskom na krizne situacije. Ukupna vrijednost projekta je 388.861,62 HRK. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 330.532,38 HRK. Korisnik projekta je Lokalna akcijska grupa “More 249“, dok su partneri na projektu Friends of Europe TisnoCrveni križ Vodice te Dobrovoljno vatrogasno društvo Vodice.

Edukacija prve pomoći obuhvaćala je teorijski dio te praktični dio, odnosno osnovne podatke vezane za pružanje prve pomoći unesrećenoj osobi, a s ciljem podizanja svijesti o važnosti posjedovanja znanja i vještina kako bi se spasilo što više života u kriznim situacijama. Kroz praktični dio, sudionici edukacije su naučili pružati prvu pomoć unesrećenoj osobi u određenim situacijama. Kroz dva dana edukacije najviše pažnje posvetilo se:

  • osnovama prve pomoći: uvodni dio, sredstva za pružanje prve pomoći, pregled unesrećenog, pružanje psihosocijalne pomoći, uklanjanje odjeće i obuće ozlijeđenog;
  • postupcima za održavanje životnih funkcija: životne funkcije, pružanje prve pomoći osobi bez svijesti koja diše, pružanje prve pomoći osobi koja je bez svijesti i koja ne diše, gušenje stranim predmetom u dišnom putu, postupak prve pomoći kod naglo nastupajućih bolesti te
  • ozljede: prva pomoć kod rana, opeklina, smrzotina, kemijskih ozljeda, vanjskog i unutarnjeg krvarenja, šoka; ozljede po regijama tijela i njihovo zbrinjavanje.

Edukaciju u trajanju od dva dana održala je Vanja Letica.

Kako je bilo na edukacijama i što praktični dio edukacije podrazumijeva, pogledajte u GALERIJI FOTOGRAFIJA

Nakon Edukacije prve pomoći slijedi nam set edukacija o postupanju u kriznim situacijama, zaštiti od požara, potresa i spašavanje iz ruševina. Prva edukacija koja obuhvaća opći dio: krizne situacije, moguće katastrofe i postupanje u kriznim situacijama (pojmove, tipologije, faze upravljanja u kriznim situacijama, vrste mogućih katastrofa, politike upravljanja u kriznim situacijama te različite studije upravljanja u kriznim situacijama), održat će se 9. studenog 2022. godine.

Za više informacija o projektu, pogledajte web stranicu projekta: https://zaklon.org/ te Facebook stranicu nositelja projekta: https://www.facebook.com/lagmore249

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj Objave isključiva je odgovornost Lokalne akcijske grupe “More 249”.Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost Lokalne akcijske grupe “More 249” i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Za više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr .