Novosti, Uncategorized

Održana Edukacija opći dio: krizne situacije, moguće katastrofe i postupanje u kriznim situacijama

9. studenog 2022. u prostorijama Kulturnog centra Vodice održana je radionica Edukacija opći dio: krizne situacije, moguće katastrofe i postupanje u kriznim situacijama, a u okviru provedbe projekta “ZAKLON, Zaštita od krize u lokalnim zajednicama“, UP.04.2.1.11.0411.

Korisnik projekta je Lokalna akcijska grupa “More 249“, dok su partneri na projektu Prijatelji Europe Općina Tisno, Hrvatski Crveni križ GDCK Vodice te Dobrovoljno vatrogasno društvo “Vodice“. Ukupna vrijednost projekta je 388.861,62 HRK. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 330.532,38 HRK.

Projekt za cilj ima ojačati kapacitet udruga na području lokalnog održivog razvoja i dobrog upravljanja s naglaskom na krizne situacije te su ciljna skupina upravo korisnik te partneri na projektu.

U suradnji s Ustanovom za obrazovanje odraslih DEFENSOR iz Varaždina, održana je Edukacija Opći dio: krizne situacije, moguće katastrofe i postupanje u kriznim situacijama, a koja je obuhvaćala sljedeće teme:

  • Osnovni pojmovi i politike
  • Nacionalni sustav upravljanja krizama
  • Obrana od poplava uz studije slučaja
  • Migrantska kriza 2015 – 2016 – studija slučaja
  • COVID-19 – pandemija i upravljanje u krizi
  • Potresi 2020 – studije slučaja
  • Proces naučenih lekcija

Predavač, dr. sc. Robert Mikac, docent u području društvenih znanosti, polje politologija, grana međunarodni odnosi i nacionalna sigurnost prenio je svoje znanje i praktično iskustvo rada tijekom kriznih situacija sudionicama edukacije. Naglasak je bio na fazama upravljanja (u) krizama – prevenciji, pripravnosti i reakciji, ali i fazi oporavka. Osim toga, velika pozornost pridala se sustavu upravljanja (u) krizama, a koji treba biti sveobuhvatan (kroz razmatranje), integralan (u uključivanju) te fleksibilan (u djelovanju). Na temelju dosadašnji kriznih situacija na području Republike Hrvatske (studije slučaja koje su se odnosile na poplave, migrantsku krizu, potrese te COVID-19) sudionici su iz prve ruke mogli doživjeti djelovanje sustava u pojedinoj kriznoj situaciji, ulogama kriznih menadžera, sustavu civilne zaštite, zakonskim okvirima, sposobnosti i volji pojedinaca da djeluju, odnosno ključnim akterima upravljanja u krizama. Kroz pitanja za raspravu i dijeljenje iskustava sudionika mogli smo čuti o kriznim situacijama na području Grada Vodica i Šibensko-kninske županije te potrebi edukacija od najranije dobi.

Edukativna radionica bila je sveobuhvatna i potaknula je na razmišljanje o strukturama upravljanja te djelovanjima na svima razinama, ali i onome što kao pojedinci te dio sustava civilne zaštite možemo napraviti na lokalnoj razini – učiti iz iskustva i shvaćati potrebe te zapažati, prepoznati lekcije i stvarati naučene lekcije (proces), a s ciljem osiguravanja trajnog unaprjeđenja sposobnosti i to na temelju analize iskustva jer kriza je/bi trebala biti prilika za donošenje reformi i stjecanje kompetencija kroz organizacijske strukture.

U okviru seta edukacija slijedi nam Edukacija o sprječavanju požara, a koja će sadržavati teorijski i opći dio te će biti održana 26. studenog 2022. godine.

A kako nam je bilo na edukaciji, pogledajte u galeriji fotografija.

Za više informacija o projektu, pogledajte web stranicu projekta: https://zaklon.org/ te Facebook stranicu nositelja projekta: https://www.facebook.com/lagmore249

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj Objave isključiva je odgovornost Lokalne akcijske grupe “More 249”. Stajališta izražena u ovoj objavi isključiva su odgovornost Lokalne akcijske grupe “More 249” i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Za više informacija o EU fondovima: www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr.