Novosti, Uncategorized

Održana Edukacija pružanja prve pomoći u OŠ Vodice

U Osnovnoj školi Vodice 15. veljače 2023. godine održana je Edukacija pružanja prve pomoći učenicima nižih razreda (1.a, 1.b i 1.c razred). Aktivnost je održana u okviru projektnog elementa 1. Jačanje kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva, a izvoditelj aktivnosti bio je partner na projektu Hrvatski Crveni križ GDCK Vodice.

Učenici su kroz neformalne metode obrazovanja i igru učili kako postupati u slučaju:

  • – modrice (hladni oblog)
  • – ogrebotine (oprati s toplom vodom)
  • – porezotine (flaster ili zavoj i gaza)
  • – krvi iz nosa.

Razgovarali smo o situacijama koje su doživjeli i načinu na koji su postupali, a potom su vježbali kako se ponašati kad im curi krv iz nosa (potrebno sjesti i staviti kažiprste ruku na nosnice te nagnuti glavu naprijed) te kako kada se porežu (stavljali su jedni drugima gazu i zavoj i to vrlo uspješno)

A na pitanje koga zovemo u slučaju nesreće ili krizne situacije? 112!

Odradili smo i kratku vježbu u slučaju potresa u zatvorenom (učionici) – sakriti se ispod stola, prekriti glavu i stati uz nogu stola.

Nakon odrađene aktivnosti svoje znanje vrlo ponosno prenijeli su učiteljicama!

Provedba aktivnosti pokazala je da je potrebno ovakve aktivnosti provoditi često i neovisno o samim projektima kako bi djeca osvijestila mogućnosti nesreće ili krizne situacije, stekla nove vještine i znanja te znala pomoći jedni drugima u određenoj situaciji.

Na kraju su učenici uzeli gaze i zavoje kako bi doma mogli vježbati!