Novosti, Uncategorized

Održan set edukacija u Osnovnoj školi “Čista Velika”

05. travnja 2023. godine u Osnovnoj školi “Čista Velika” održana je Edukacija u slučaju požara i pokazna vježba gašenja požara za učenike Osnovne škole “Čista Velika” te djecu predškolske dobi PO “Čista Velika” (DV Tamaris, Vodice)

Izvoditelji aktivnosti bili su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Vodice” koji su s djecom izveli vježbu evakuacije u slučaju požara. U školi su se pridružila i predškolska djeca koja su zajedno sa svim učenicima osnovne škole (od 1. do 8. razreda) proveli vježbu evakuacije te se poradi “požara koji je izbio u školskoj kuhinji” evakuirali iz škole. Vježba je uključivala prebrojavanje svih uključenih u evakuaciju te je ustanovljeno da je jedno dijete ostalo u školi, a nakon čega s članovi DVD-a Vodice evakuirali učenicu te ugasili požar. 

Učenici i predškolska djeca tako su mogla osvijestiti ako izbije požar, kako trebaju postupati. DVD ih je upoznao s opremom i vatrogasnim vozilima te održao pokaznu vježbu gašenja požara.

Djeca su bila vrlo zainteresirana, a uzbuđenja nije nedostajalo! Kako kažu, “najbolji dan u životu!”.

05. travnja 2023. godine u Osnovnoj školi “Čista Velika” održana je Edukacija prve pomoći i postupanju u slučaju kriznih situacija za odgojno-obrazovne djelatnike.

Izvoditelji aktivnosti bili su članovi Gradskog društva Crvenog križa Vodice

Cilj edukacije bio je osvijestiti situacije koje su mogu dogoditi u kriznoj situaciji te su odgojno-obrazovni djelatnici tako prošli:

  • – postupanje u slučaju nesvjesti
  • – reanimaciju 
  • – bočni položaj 
  • – Heimlichov zahvat.

Edukacija je bila vrlo interaktivna i djelatnici su tako sami prošli sve elemente edukacije. 

05. travnja 2023. godine u Osnovnoj školi “Čista Velika” održana je Edukacija o načinu postupanja u slučaju požara ili potresa za odgojno-obrazovne djelatnike.

Izvoditelji aktivnosti bili su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vodice.

Tako su odgojno-obrazovni djelatnici s članovima DVD-a razgovarali o postupanju u slučaju požara i potresa. Važno je preventivno djelovati – znati broj učenika u školi, odnosno tko je, a tko nije u razredu, kako mirno napustiti prostor u slučaju pojedine krizne situacije, koga zvati, gdje se smjestiti. 

Postavljala su se pitanja, razgovaralo se o nepredviđenim situacijama, osobama koje su odgovorne unutar škole u slučaju krizne situacije, opremi koju je potrebno imati kako bi pravovremeno reagirali. 

Obrazac razine sigurnosti podijelili smo u školi te smo kroz razgovor prošli sljedeća pitanja:

  • – Tko je odgovoran za sigurnost u školi/vrtiću?
  • – Što učiniti u slučaju požara?
  • – Koji je sigurnosni postupak u slučaju potresa?
  • – Gdje stoje setovi za prvu pomoć?
  • – Što treba učiniti kada osoba padne u nesvijest?
  • – Je li odgojno-obrazovna ustanova spremna pružiti podršku djeci u oporavku nakon krizne situacije?