Novosti, Uncategorized

Održane edukacije u Područnoj školi Jezera

U Područnoj školi Jezera 28. travnja 2023. godine održana je Edukacija pružanja prve pomoći učenicima od 1. do 4. razreda. Aktivnost je održana u okviru projektnog elementa 1. Jačanje kapaciteta lokalnih organizacija civilnog društva, a izvoditelj aktivnosti bio je nositelj na projektu Lokalna akcijska grupa “More 249”.

Aktivnost je provedena u dvije grupe: 3. i 4. razred zajedno te 1. i 2. razred zajedno.

Učenici su kroz neformalne metode obrazovanja i igru učili:

– o potresima u zatvorenom prostoru: gdje ne smiju stajati u slučaju potresa u zatvorenom prostoru, gdje je najbolje sakriti se (vježbali su sakriti se ispod stola, pokriti glavu rukama i uhvatiti se za nogu stola), bojali su, upoznali se sa stvarima koje treba sadržavati ruksak u slučaju opasnosti te kako postupati u slučaju krizne situacije;

– o prvoj pomoći: modrice (hladni oblog), ogrebotine (oprati s toplom vodom), porezotine (flaster ili zavoj i gaza) i krv iz nosa.

Razgovarali smo o situacijama koje su doživjeli i načinu na koji su postupali, a potom su vježbali kako se ponašati kad im curi krv iz nosa (potrebno sjesti i staviti kažiprste ruku na nosnice te nagnuti glavu naprijed) te kako kada se porežu (stavljali su jedni drugima gazu i zavoj i to vrlo uspješno)

A na pitanje koga zovemo u slučaju nesreće ili krizne situacije? 112!

Na kraju su učenici uzeli gaze i zavoje kako bi doma mogli vježbati! 

28. travnja 2023. godine u Područnoj školi Jezera održana je Edukacija u slučaju požara i pokazna vježba gašenja požara za učenike od 1. do 4. razreda Područne škole Jezera. 

Izvoditelji aktivnosti bili su članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Tisno”. 

Učenici su tako:

– saznali kako postupati u slučaju potresa na otvorenom prostoru 

– kako se ponašati u slučaju krizne situacije (kako napustiti školske prostore)

– upoznali se s vatrogasnim aparatom 

– izveli vježbu gašenja požara – aparatom i vodom

– upoznali se s opremom koju vatrogasno vozilo sadrži.

Učenici su bili vrlo zainteresirani – razgovarali su s vatrogascima, vježbali i naučili su kako se ponašati u slučaju krizne situacije te izrazili želju za ponovnim dolaskom vatrogasaca.