Novosti, Uncategorized

Partnerski sastanak – lipanj

Dana 21. lipnja 2023. godine u Vodicama, u uredu Lokalne akcijske grupe “More 249“, na adresi Obala Juričev Ive Cota 27, HR-22211 Vodice s početkom u 09:00 sati održan je osmi sastanak projektnog tima. Projektni tim čine prijavitelj, Lokalna akcijska grupa “More 249“ te partneri na projektu: Udruga Prijatelji Europe Općina Tisno, Hrvatski Crveni križ GDCK Vodice i Dobrovoljno vatrogasno društvo “Vodice“. Na sastanku je sudjelovalo ukupno šest sudionika, od čega pet fizički, dok je član udruge Prijatelji Europe Općina Tisno prisustvovao online putem platforme ZOOM (prilog: potpisna lista i preslika zaslona – ZOOM).

1.Organizacija volonterskih čišćenja puteva.

U okviru provedbe projekta potrebno je provesti dvije volonterske akcije čišćenja puteva kao preventive za zaštitu od požara. S obzirom na vremenski period koji je preostao za provedbu aktivnosti (do 27. kolovoza 2023.) dogovoreno je kako će aktivnosti biti provedene u dogovoru s partnerima u ranim jutarnjim satima ili kasnim večernjim satima (kroz dva dana).

Cilj je da se dio definiranog puta (puteva) očisti i pozitivnim primjerom utječe i na ostalo stanovništvo s obzirom na važnost jačanja svijesti o brizi za okoliš koji nas okružuje. Šibensko-kninskoj županiji upravo tijekom ljetnih mjeseci prijete opasnosti od požara, a za koje je uzrok u velikom broju slučajeva ljudska nebriga.

2.Izvještaj o realizaciji projektnih aktivnosti.

Do sada su realizirane gotove sve projektne aktivnosti, a koje se odnose na edukacije (o pružanju prve pomoći, edukacije o općem dijelu vezanom za krizne situacije, o sprječavanja požara, o potresima, o izvlačenju iz ruševina, 4 dvodnevne edukacije za lokalni održivi razvoj i jačanja kapaciteta OCD-a, studijsko putovanje u Vukomerić, Reciklirano imanje, edukacije prve pomoći za djecu predškolske dobi i učenike nižih razreda osnovnih škola, odgojno-obrazovne djelatnike, ali i edukacije u slučaju požara ili potresa (OŠ Vodice, OŠ Čista Velika, DV Tamaris – PO Čista Velika, PŠ Jezera), potom dva info štanda o važnosti volontiranja (Vodice, Jezera) te je testirana osmišljena društvena igra u DV Spužvica, Tisno.

S obzirom na navedeno potrebno je provesti dvije volonterske akcije čišćenja puteva te održati završnu konferenciju, kao i provesti još dva sastanka projektnog tima te dva ZNS-a podnijeti. Iskazano je zadovoljstvo te se očekuje završni evaluacijski pregled provedenih aktivnosti.

Projekt “ZAKLON, Zaštita od krize u lokalnim zajednicama“ ima za cilj ojačati kapacitet udruga prijavitelja i partnera na projektu i to kroz edukaciju zaposlenika, članova i volontera za dobro upravljanje i održivi razvoj, prepoznavanje problema, postupanje i upravljanje u kriznim situacijama. Projekt je započeo 27. srpnja 2022. te traje 14 mjeseci, do 27. rujna 2023. godine. Za provedbu projekta dodijeljena su bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 51.610,81 €, odnosno 388.861,62 HRK. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od 330.532,38 HRK. Sredstva su osigurana iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%).