Novosti, Uncategorized

Studijsko putovanje u Vukomerić

U petak, 02. lipnja 2023. održano je studijsko putovanje u Vukomerić, gdje smo posjetili Reciklirano imanje kojim upravlja udruga ZMAG – Zelena mreža aktivističkih grupa.

Cilj studijskog putovanja bilo je upoznavanje s dobrim primjerom prakse u području održivog razvoja pa smo tako naučili o upotrebi obnovljivih izvora energije, izgradnji ekoloških i prirodnih kuća te sustavu društvene i solidarne ekonomije. Tijekom predavanja saznali smo o početcima ZMAG-a, kako je udruga započela s radom, kako danas djeluje (osobito nakon kriznih situacija koje su pogodile područje Vukomerića) i što sve održivo življenje podrazumijeva.  

Pet strateških djelovanja na recikliranom imanju jesu:

– prirodno graditeljstvo

– agroekologija

– dobra ekonomija

– energetska tranzicija

– edukacija za održivo življenje.

Tijekom studijske posjete poseban naglasak stavljen je na suočavanje i reagiranje u kriznim situacijama, a s čime Udruga ZMAG ima značajnog iskustva. Osim toga, razgovaralo se o tome kako graditi i njegovati otpornost, održivost i solidarnost grupe i lokalne zajednice.

Nakon obilaska imanja, razgovora sa članovima ZMAG-a, uputili smo se na zajedničko druženje tijekom kojeg smo imali priliku razmijeniti današnje iskustvo i razgovarati o mogućoj promjeni naučenog.

Studijsko putovanje okupilo je 20 sudionika, zaposlenika, članova i volontera nositelja projekta i partnera koji su tijekom provedbe projekta sudjelovali u edukacijama koje su bile usmjerene na održivi razvoj lokalne zajednice.